Novi udarac za španske banke

Bez autora
Jun 27 2012

Španija je danas pretrpela novi udarac sniženjem rejtinga 28 svojih banaka.Samo nekoliko sati nakon što je zvanični Madrid zatražio finansijsku pomoć od evrozone za spasavanje svog posrnulog bankarskog sektora, agencija "Mudis" je saopštila da je snizila kreditne rejtinge španskih banaka zbog njihove izloženosti riziku od komercijalnih kredita u sektoru nekretnina.

Novi udarac za španske bankeŠpanija je danas pretrpela novi udarac sniženjem rejtinga 28 svojih banaka.

Samo nekoliko sati nakon što je zvanični Madrid zatražio finansijsku pomoć od evrozone za spasavanje svog posrnulog bankarskog sektora, agencija "Mudis" je saopštila da je snizila kreditne rejtinge španskih banaka zbog njihove izloženosti riziku od komercijalnih kredita u sektoru nekretnina.

U saopštenju ove agencije je navedeno da je toj odluci doprinelo i sniženje rejtinga same Španije. Snižen rejting te zemlje ne samo da utiče na sposobnost vlade da podrži banke, nego i na kreditne profile samih banaka, navodi se u saopštenju i dodaje da agencija ima pozitivno mišljenje o merama podrške koje vlada u Madridu uvodi da bi pomogla španski bankarski sistem u celini.

Konsultanti koje je angažovao zvanični Madrid su procenili da je bankama, opterećenima ogromnim, olako odobrenim kreditima koje klijenti ne mogu da vrate nakon što se sektor nekretnina naglo urušio 2008. godine, potrebno do 62 milijarde evra kapitala. Ipak, ministri finansija evrozone su španskim bankama obećali do 100 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik